Header image  
Uw medische puzzels zijn aan mij toevertrouwd  
line decor
  HOME  ::  
line decor
   
 
Voorbeeld

 

Vraag

Leuk initiatief! Graag zou ik een verklaring willen van het woord (en de aandoening) pseudoarthrose en dystrofie. Ik ben met name geïnteresseerd in de oorzaken, verschijningen en behandelingen.

Antwoord

De twee aandoeningen die u beschrijft zijn allebei gerelateerd aan een trauma, al dan niet door een ingreep. Pseudarthrosis ontstaat als bijvoorbeeld een botfractuurlijn niet geneest en er frictie blijft bestaan (pijn en mobiliteitsproblemen). Dat kan mechanische en ook mogelijk andere verklaringen hebben. Soms moet na een eerdere operatie uiteindelijk osteosynthesemateriaal (pen en plaat) verwijderd worden en een open repositie plaats vinden. Medisch handelen of onjuiste mobilisatie e.d. kunnen een bijdrage leveren.

Met Dystrofie wordt meestal gedoeld op een traumatische dystrofie. Ook hier door een ongeval of interventie een vertraagde en abnormale "genezing" , waarbij bijvoorbeeld een deel van een extremiteit pijnlijk blijft, allerlei afwijkingen vertoont (vaso-vegetatieve verschijnselen) en zelfs functioneel achteruit gaat. Het oorspronkelijke "trauma" hoeft niet eens zo groot te zijn en kan fraai genezen, maar dit probleem overheerst. Van allerlei therapie is hiet op los gelaten, maar meestal met weinig sukses omdat de pathogenese toch onduidelijk is. Waarom krijgt de een dit wel en de ander niet.

Nanodoc, januari 2009